TA ČR SIGMA 5. VS, DC5

12/2023

Dne 6. prosince 2023 byla vyhlášena 5. veřejná soutěž v Programu na podporu aplikovaného výzkumu a inovací SIGMA – dílčí cíl 5, Průřezová podpora v opatření Dlouhodobé výzkumné záměry a Řešení aktuálních potřeb VaVaI (dále jen „Program SIGMA – DC5").
Veřejná soutěž Programu SIGMA – DC5 je zaměřena na dlouhodobé výzkumné záměry a řešení aktuálních potřeb VaVaI a společnosti, a to konkrétně na ty oblasti celospolečenských potřeb, které není možné řešit v rámci krátkodobých projektů a zároveň vyžadují interdisciplinární přístup. Pro danou veřejnou soutěž byla stanovena čtyři výzkumná témata. Při podání návrhu projektu v ISTA uchazeči zvolí jedno výzkumné téma, které jejich návrh projektu bude zcela naplňovat. V každém tématu bude podpořen jeden projekt. Konečný počet témat se může změnit v závislosti na možnostech státního rozpočtu.

Výzkumná témata:

  • Veřejné zdraví a poskytování zdravotní a sociální péče;
  • Dopad umělé inteligence/strojového učení na společnost;
  • Odolnost obcí a regionů prostřednictvím SMART řešení;
  • „EcoVision" – dosažení klimatické neutrality, dostupnosti a úspor energie.

Lhůta pro podávání návrhů projektů: 7. 12. 2023 – 7. 2. 2024
Vyhlášení výsledků: 30. 6. 2024
Začátek realizace: září 2024
Délka realizace: 60 – 64 měsíců
Maximální výše podpory na projekt: 125 mil.
Maximální intenzita podpory na jeden projekt: 80%

Bližší informace zde.

10/2023

Na 6. 12. 2023 je plánováno vyhlášení 5. veřejné soutěže v Programu na podporu aplikovaného výzkumu a inovací SIGMA – dílčí cíl 5, Průřezová podpora v opatření Dlouhodobé výzkumné záměry a Řešení aktuálních potřeb VaVaI (dále jen “Program SIGMA – DC5”).

Veřejná soutěž Programu SIGMA – DC5 je zaměřena na dlouhodobé výzkumné záměry a řešení aktuálních potřeb VaVaI a společnosti, a to konkrétně na ty oblasti celospolečenských potřeb, které není možné řešit v rámci krátkodobých projektů, a zároveň vyžadují interdisciplinární přístup. Pro danou veřejnou soutěž byla stanovena 4 témata, uchazeči zvolí povinně jedno téma při podání návrhu projektu v ISTA a návrh projektu musí vybrané téma zcela naplnit. V každém tématu bude podpořen jeden projekt. Konečný počet témat se může změnit v závislosti na možnostech státního rozpočtu.

Témata:

  • Dopad umělé inteligence/strojového učení na společnost;
  • „EcoVision“ – dosažení klimatické neutrality a dostupnosti energie;
  • Odolnost obcí a regionů prostřednictvím SMART řešení;
  • Veřejné zdraví a poskytování zdravotní a sociální péče.

Každý návrh projektu musí obsahovat ve svém jádru prvek SHUV (společenské, humanitní nebo umělecké vědy).

Bližší informace zde.