04/2024

Dne 24. dubna 2024 TA ČR ve spolupráci s MŽP vyhlásila 1. veřejnou soutěž na podporu aplikovaného výzkumu, experimentálního vývoje a inovací v oblasti životního prostředí – Prostředí pro život 2.
Veřejná soutěž je vyhlášena ve dvou podprogramech:

  • Podprogram 1 - Inovace a operativní výzkum ve veřejném zájmu (PP1)
  • Podprogram 2 - Nová řešení pro ekonomiku, životní prostředí a společnost (PP2)

Podprogram 1 je zaměřen na podporu projektů ve veřejném zájmu, a to jak v oblasti výzkumu a vývoje, tak v oblasti inovací ve veřejném sektoru, zejména ve veřejné správě.
Aplikování výstupů a výsledků zajišťuje jeden aplikační garant – blíže viz zadávací dokumentace k této soutěži. Žádost o aplikační garantství je potřeba zaslat do 22. 5. 2024!

Podprogram 2 je zaměřen na nové postupy, technologie, služby a obecně nová řešení s vysokým potenciálem pro rychlé uplatnění ve společenské, ekonomické a environmentální praxi včetně ochrany klimatu.

Lhůta pro podání návrhů projektů: 25. 4. 2023 – 12. 6. 2024

Vyhlášení výsledků: do 31. 12. 2024

Začátek realizace: leden - březen 2025

Délka realizace: PP1 12–36 měsíců; PP2 12–48 měsíců

Maximální výše podpory na projekt: PP1 12 mil. Kč; PP2 15 mil. Kč

Maximální intenzita podpory na projekt: PP1 85 %, PP2 75 %

Uchazeč: VO, podnik, ostatní uchazeči dle zadávací dokumentace

Bližší informace zde.

 

Dovolujeme si vás pozvat na seminář k této výzvě. Seminář prostřednictvím MS TEAMS proběhne ve čtvrtek 9. 5. 2024 od 10:00 hod., přihlásit se můžete na kurzy.mendelu.cz, před kurzem bude účastníkům zaslán odkaz k připojení. 

 

Termín elektronického odesílání datovou schránkou na PO REK: 10. a 11. 6. 2024 v 10:00 hod.   

Sběr průvodních listů a vygenerovaných projektových žádostí bude probíhat výhradně přes PM jednotlivých fakult. Každá fakulta má stanový svůj interní termín odevzdání viz níže.

Přes datovou schránku se odesílají pouze projekty, kde je MENDELU koordinátorem, průvodní listy je třeba dodat i k projektům, kde je MENDELU partnerem.

Doložení Čestného prohlášení za uchazeče (způsobilost) – připraví PO REK.

 

Sběr průvodních listů a návrhů projektů - termíny na fakultách
Fakulta / VÚ ICVPrůvodní list projektu / název projektuNávrhy projektů
AF    
LDF    
PEF 4. 6. 2024 do 12:00 11. 6. 2024 do 9:00
FRRMS    
ZF 3. 6. 2024 do 9:00 10. 6. 2024 do 9:00
ICV   10. 6. 2024 do 10:00

 

 

03/2024

Vyhlášení 1. veřejné soutěže v Programu na podporu aplikovaného výzkumu a inovací v oblasti životního prostředí, ochrany klimatu a udržitelného rozvoje – Prostředí pro život 2 plánuje TA ČR spolu s Ministerstvem životního prostředí na 24. 4. 2024.

Program Prostředí pro život 2 je zaměřen na podporu projektů, jejichž výzkum bude prováděn zejména v těch tematických oblastech, ve kterých vznikají největší globální tlaky na životní prostředí, tedy v oblasti přírodních zdrojů, globálních změn, oběhového hospodářství, udržitelného rozvoje krajiny a lidských sídel, environmentálně příznivých technologií a ekoinovací a rozvoje environmentálně příznivé společnosti.

Podprogramy soutěže:

  • Podprogram 1 - Inovace a operativní výzkum ve veřejném zájmu (PP1)
  • Podprogram 2 - Nová řešení pro ekonomiku, životní prostředí a společnost (PP2)

Podprogram 1 je zaměřen na podporu projektů ve veřejném zájmu, a to jak v oblasti výzkumu a vývoje, tak v oblasti inovací ve veřejném sektoru, zejména ve veřejné správě. Cílem je zjednodušit, zkvalitnit a zefektivnit veřejnou správu v oblasti životního prostředí a ochrany klimatu, vytvářet prostředí pro prosazování principů oběhového hospodářství a udržitelného rozvoje ve veřejném sektoru.

Podprogram 2 je zaměřen na nové postupy, technologie, služby a obecně nová řešení s vysokým potenciálem pro rychlé uplatnění ve společenské, ekonomické a environmentální praxi včetně ochrany klimatu. Prostřednictvím podpory aplikovaného výzkumu, vývoje a inovací PP2 vzniknou technologie, techniky a postupy, které budou přispívat ke zvyšování konkurenceschopnosti firem, inovativnosti veřejného sektoru a atraktivity České republiky jako společnosti rozvíjející se s využitím inovativních řešení.

Aplikační garant bude navázán na hlavní prioritní cíl. Seznam aplikačních garantů i hlavní prioritní cíle budou specifikovány v zadávací dokumentaci. Povinnou přílohou Podprogramu 1 je popsané zapojení aplikačního garanta do návrhu projektu a jeho zapojení do uplatnitelnosti výstupů/výsledků návrhu projektu.

Výzkumná organizace může být v roli hlavního uchazeče nebo dalšího účastníka.

Předběžné parametry soutěže zde.